iHealthy

Életmód, étrend és edzésterv specialisták

2018. júl 13.

Tippek gyermek és felnőttkori elhízás ellen

írta: iHealthy
Tippek gyermek és felnőttkori elhízás ellen

Megfigyelések, tanulmányok szerint a túlsúlyos vagy elhízott gyermekek szülei közül legalább az egyik szintén testsúly problémákkal küzd. A felesleg leadása gyermekek és felnőttek esetében alapjaiban tér el, hiszen míg egy felnőtt sokkal tudatosabban válogatja össze étkezéseit, addig a gyermek sokszor gyakorlatilag ösztönösen, kizárólag ízlése szerint nyúl az étel után.

dieta_1.jpg

Mi a különbség a túlsúly és az elhízás között?

Egy korábbi cikkünkben már részletesen is bemutattuk milyen lehetőségek állnak rendelkezésre az ideális testsúly meghatározására. A legismertebb, legtöbbször használt ilyen kalkulátor a BMI , ami bár kitűnő statisztikai adatok, nemzetközi értékek összevetéséhez, azonban sok esetben pontatlan ...

Tovább Szólj hozzá

éhség elhízás gyermek étkezés kalória túlsúly testzsír BMI

2018. júl 09.

Ismerd fel időben a hőártalmak tüneteit!

írta: iHealthy
Ismerd fel időben a hőártalmak tüneteit!

  Habár az idei nyáron inkább a csapadék dominál, azért két viharfelhő között igencsak fel tud szökni a hőmérséklet. Szabadidősportolók, strandolók ilyenkor egyaránt önfeledten „menekülnek” ki a sötét szobából és élvezik a napsütést, a nyár nyújtotta korlátlan lehetőségeket. Nem árt azonban óvatosnak lenni, hiszen a nap nem kizárólag bőrünket roncsolhatja, kellő elővigyázatosság nélkül hőpangást, hőkimerülést és akár hősokkot vagy ismertebb nevén hőgutát is okozhat. Ezúttal összeszedtük számodra, melyek az imént említett bajok előjelei, tünetei és mit tehetsz, ha felismerted a problémát.

hoguta.jpg

Fokozott veszélyben vannak az idősek, a cukorbetegek , érszűkülettel küszködők és persze a gyermekek, akiknek a ...

Tovább Szólj hozzá

munka sport napsugár mozgás öltözködés hőguta napszúrás napozás folyadékbevitel folyadékpótlás hőkimerülés hőpangás

2018. júl 04.

Évente legalább 8 kiló halat kellene fogyasztani!

írta: iHealthy
Évente legalább 8 kiló halat kellene fogyasztani!

A halak igen értékes tápanyagokat tartalmaznak, mégis évente fejenként nem több, mint 5.3 kilogrammot fogyasztunk belőle. A statisztikák szerint a nemzetközi átlag több, mint 18 kilogramm/fő. Ez azt jelenti, hogy nemzetközi viszonylatban a harmadát se fogyasztjuk a normának. Ráadásul a javaslatok szerint hetente legalább egy fogást valamilyen halfajtából kellene összeállítani.

hal-fogyasztas.jpg

Hetente legalább 10-15 dkg az ajánlott halfogyasztás mértéke, ennek ellenére v annak akik több hétig, akár hónapokig kerülik vagy akár teljesen kizárják az étkezésükből . Pedig legyen szó fehér- vagy sötét húsú, tengeri- vagy édesvízi halról, a bennük rejlő értékek fajtától függetlenül épp ugyanolyan jótékony hatást gyakorolnak szervezetünkre.

...
Tovább Szólj hozzá

horgász táplálkozás egészség hal vitamin cink jód omega-3 d-vitamin b-vitamin a-vitamin

2018. jún 29.

Edzés után fehérje? Lényegében az anabolikus ablakról

írta: iHealthy
Edzés után fehérje? Lényegében az anabolikus ablakról

Az anabolikus ablak fő ismérve, hogy edzést követően rövid időn belül – lehetőleg 15-30 percet nem meghaladottan – fehérjét kell fogyasztani. Ezt az elvet olyan indokok veszik körül, amely talán kivétel nélkül minden sportolónak kecsegtet. Ezek közül a legismertebb, hogy ha rögtön edzést követően fehérje turmixot iszol vagy étkezel, az megakadályozza a további fehérjebontást az izomépítés javára. Ez jól hangzik, de vajon tényleg így lenne?

anabolikus-ablak.jpg

Egyáltalán miért pont anabolikus ablak?

A környezetből felvett anyagok szervezetedbe történő beépülését, illetve az ennek következtében végbemenő építő folyamatokat a szaknyelv anabolizmusnak nevezi . A sportolók számára két ilyen jellegű folyamatra kell koncentrálni, az egyik ...

Tovább Szólj hozzá

sport edzés táplálkozás emésztés mozgás étkezés tápanyag fehérje aminosav anabolizmus tápanyagok makrotápanyag anabolikus ablak katabolizmus

2018. jún 26.

Eredményesen zárult a gyermekkori elhízás ellen indított 3 éves GYERE® program!

írta: iHealthy
Eredményesen zárult a gyermekkori elhízás ellen indított 3 éves GYERE® program!

A KSH adatai szerint Magyarország lakosságának 45%-a túlsúlyos. Az első sorban helytelen életmódból fakadó probléma számtalan betegség kialakulásának kockázatát növeli. A túlsúly már az egészen fiatalok között is magas arányban nyújt fenyegetést, ami aztán megpecsételheti a gyermek egész életét. Éppen ezért nagy hangsúlyt kell fektetni az elhízás visszaszorítására, a helyes táplálkozásra való áttérésre és bizony leginkább a megelőzésre. A néhány hete lezárult sikeres Gyermekek Egészsége Program 7%-kal csökkentette az elhízás mértékét a Dunaharasztiban élő 6 és 12 éves gyermekek körében.

gyere-program.png

A 2015-ben indított GYERE® programban a település összes oktatási intézményét belevonták és közel 3500 fiatalkorú ...

Tovább Szólj hozzá

gyümölcs gyerek táplálkozás cukorbetegség elhízás gyermek zöldség csont csontok mozgás gyere okostányér tejtemék

2018. jún 20.

Miért kell óvatosan bánni az antibiotikumokkal?

írta: iHealthy
Miért kell óvatosan bánni az antibiotikumokkal?

Ahogy a kutatásokból, kísérletekből, tapasztalatokból egyre bővül a tudásunk, úgy alakul át az orvosi rendelőkben kapott ellátás is. Akik megszokták, hogy fertőzéses megbetegedések esetén egyből antibiotikumos kúrát írnak elő, azok értetlenül állnak a nem várt recept előtt. Milyen esetben indokolt az antibiotikumok alkalmazása és miért kell elővigyázatosan bánni velük?

antibiotikum.jpg

Vírusos fertőzések esetén nagyon sokáig javasoltak antibiotikum kúrát a betegnek, ódzkodva az esetleges felülfertőzésekről. Mára azonban már tudjuk, hogy csak komoly, speciális esetekben szükséges, egy egyszerű megfázásos tünetnél nincs is jobb recept néhány kanál méznél, forró teánál és pihenésnél.

Az antibiotikumoknak többfajtája létezik, ...

Tovább Szólj hozzá

emésztés méz baktérium antibiotikum immunrendszer baktériumok probiotikum

2018. jún 16.

Hétvégén kerül sor a Danone Focikupa döntőjére!

írta: iHealthy
Hétvégén kerül sor a Danone Focikupa döntőjére!

A Danone Kft. közel 20 éve, 1999 óta futó "Tegyünk együtt a gyermekekért" kezdeményezése komoly erőfeszítéseket tesz, hogy gyermekeink egészségben nőhessenek fel. Programjai között kiemelkedő helyen szerepel a daganatos és leukémiás megbetegedések elleni hatékony fellépés, ezzel párhuzamosan pedig nagy hangsúlyt fektet a betegségek kialakulásának megelőzésére is! Így szerepet vállalnak a helyes táplálkozásban és évről-évre közel 30 országban rendezik meg a Danone Nation Cup labdarúgó bajnokságot is, melyben több millió gyermek leli világszerte örömét.

danone.jpg

A neves, FIFA által is elismert versenysorozat támogatói között híres labdarúgók sorakoznak , a nemzetközi nagykövet pedig több mint egy évtizede Zinédine Zidane. ...

Tovább Szólj hozzá

sport gyerek bajnokság táplálkozás egészség futball gyermek mozgás Danone

2018. jún 13.

A szomjúság a kiszáradás egyik tünete!

írta: iHealthy
A szomjúság a kiszáradás egyik tünete!

Sokaknak a kedvenc évszaka a nyár, hiszen a hosszabb nappaloknak köszönhetően számtalan programlehetőség nyílik meg előttünk. Az ezekre a hónapokra jellemző intenzívebb életvitel már önmagában több folyadékbevitelre sarkall bennünket, azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a szervezet ilyenkor gyorsabban és nagyobb mennyiségben párologtat.

kanikula.jpg

A szomjúság érzete – ahogy azt már több korábbi cikkünkben is megemlítettük – 1%-os dehidratáltsági állapotban jelentkezik, ami már bizony a kiszáradás egyik előjele. Ez az 1% nem tűnik magas számnak mindaddig, mindaddig, míg az ember nem tudja, hogy 2%-os dehidratáltsági állapotnál sérül a rövid távú memória , 10% körül pedig már a vesék is leállnak.

A szomjúság ...

Tovább Szólj hozzá

sport edzés gyermek víz mozgás folyadék kiszáradás izzadás folyadékbevitel folyadékpótlás vízmérgezés

2018. jún 07.

Az új táplálék piramis immár lapos: mit kell tudni az Okostányérról?

írta: iHealthy
Az új táplálék piramis immár lapos: mit kell tudni az Okostányérról?

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2016-ban dolgozta ki azt az ajánlást, amely segít a felnőtteknek eligazodni a táplálkozás útvesztőjében. Másfél évre rá, a 2018-as évbe pedig már úgy léphettünk be, hogy a gyermekek számára is elérhetővé vált az úgy nevezett Okostányér , ami közérthető nyelven írja le az általános ajánlásokat.

okostanyer.jpg

Az a magyar táplálkozási piramis, amely egészen 1987-től segítette mindazokat, akik törekszenek az egészséges életmód folytatására megérett az újragondolásra . Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért is vált szükségessé egy ilyen sok időn keresztül hatékonyan működő elv felborítása. A válasz igen egyszerű: ahogy az élet minden területe, az életmódunk, a szokásaink, a ...

Tovább Szólj hozzá

táplálkozás egészség ajánlás étkezés egészséges dietetikus folyadékbevitel táplálkozási piramis folyadékpótlás okostányér

2018. jún 01.

Mikor szükséges a deload, azaz az időszaki tehelésvisszavétel?

írta: iHealthy
Mikor szükséges a deload, azaz az időszaki tehelésvisszavétel?

A deload néven elhíresült technikát súlyemelők, versenysportolók időről-időre beiktatják az edzéstervükbe. A deload dióhéjban annyiban tér el a pihenő héttől, hogy erre az időszakra a sportoló nem hagy fel teljesen az edzéssel, csupán a terhelésből vesz vissza. Hogy miért? Hogy utána még nagyobb eredmények elérésére legyen képes!

deload.jpg

Vannak esetek, amikor muszáj alkalmazni, máskor csupán a stratégia szempontjából – például verseny előtti héten – célszerű beiktatni. Ezúttal azokat az eseteket vesszük elő, amikor jobban teszed, ha élsz a módszerrel, illetve bemutatjuk, miként is működik ez a fajta gyakorlat .

Mikor javasolt a deload hét tartása?

Előfordul, hogy egyszer csak azt veszed észre, hogy hiába látogatod ...

Tovább Szólj hozzá

sport edzés táplálkozás stressz sportsérülés szuperkompenzáció túledzés deload